SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/017 | 9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.

Intézmény logo

Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Projektek

Erasmus+ KA1 projektek

 

Folytatódik a külföldi szakmai gyakorlat iskolánkban, immár Portugáliában és Írországban.

 

 

 

Ünnepélyes bizonyítvány-átadás

EUROPASS

A diákok a gyakorlati képzőhelyeken – üzletláncokban, butikokban és raktáráruházakban – bővíthették tudásukat a kereskedelem és a logisztika terén. A hétvégi kulturális programokon alkalmuk nyílt kipihenni a heti munka fáradalmait és megbeszélni élményeiket.

A tanulókat a szakmai gyakorlat alatt folyamatosan értékelték a munkaadók. Ennek eredményeképpen a mobilitási program során elsajátított képességekről és készségekről, a szakmához szükséges kompetenciákról, megszerzett tudásukról  ECVET és Europass Mobilitási bizonyítvánnyal is gazdagodtak. A diákok az igazolványokat 2022. szeptember 28-án tartott Erasmus+ projekt beszámolójának rendezvényén vehették át ünnepélyes keretek között az iskola igazgatójától.

 

Pálffysok szakmai gyakorlata Corkban, Berlinben és Malagán

Az Erasmus + pályázat keretei között a Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikumból idén három kolléga szakmai fejlődésük érdekében egy hetes tanulmányúton vesz részt, és 46 tanuló három hetes nyári gyakorlatát végezhette el három országban. A tanulócsoportokat két-két szaktanár kísérte, akik mentori feladatokat is elláttak a gyakorlat ideje alatt. 

A kiutazás előtt a diákok szakmai nyelvi és kulturális felkészítésen vettek részt. Annak érdekében, hogy a szakmai tanulási eredményeket biztosítani tudjuk, a tanulók a szakmai gyakorlatra vonatkozva megfigyelési szempontlistát kaptak, amely a kereskedelmi és logisztikai ismeretek témakörének széles választékából merített. A diákok választhatták például az értékesítés témakörét, a vállalat működését, a marketingtevékenységet, a fogyasztóvédelmet, továbbá a logisztikai tevékenységekkel kapcsolatos teendőket. A megadott szempontsor segítségével célirányosan tudták a tevékenységeket megfigyelni a munkahelyük jellegének megfelelően. A gyakorlati képzőhelyeken – üzletláncokban, butikokban és raktáráruházakban – szerzett napi megfigyeléseiket munkanaplóban rögzítették. A hétvégi kulturális programokon alkalmuk nyílt kipihenni a heti munka fáradalmait és megbeszélni élményeiket. 

A munkahelyen tanultakat hazatérés után a tanulók egy szakmai esszében foglalják majd össze, melyeknek egyik fő szempontja, hogy a kereskedelmi egységekben tapasztaltakat összehasonlítsák a magyar kereskedelmi és logisztikai gyakorlattal.

A tanulókat a szakmai gyakorlat alatt folyamatosan értékelték a munkaadók. Ennek eredményeképpen a mobilitási program során elsajátított képességekről és készségekről, a szakmához szükséges perszonális és interperszonális kompetenciákról, megszerzett tudásukról  ECVET (európai szakképzési kreditrendszer alapú tanúsítvány) és Europass Mobilitási bizonyítvánnyal is gazdagodtak. A legtöbb tanuló, kiváló munkájának értékeléseképpen, dicsérő ajánlólevelet is kapott munkáltatójától.

A mobilitás célja az, hogy a diákok értékes, munkatapasztalaton alapuló és piacképes tudást szerezzenek, amely segíti karrierjüket. Természetesen a munka mellett jutott idő a pihenésre, kikapcsolódásra is, ahol az adott ország történelmét, kultúráját megismerhették a tanulók!

 

 

2018-2019-es évi Erasmus+ külföldi szakmai gyakorlat

 

Kereskedelem, marketing és logisztika angol módra

A Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola 12 tanulója négyhetes szakmai gyakorlaton vehetett részt az angliai Portsmouth városában. A diákok a kereskedelem különböző területein szereztek értékes szakmai tapasztalatokat.

Az egy hónap elteltével a fiatalok teljesítményét munkaadóik nagyon sikeresnek minősítették, erről a tanulók bizonyítványokat kaptak, amely komoly segítséget jelenthet számunkra a munkaerőpiaci elhelyezkedésük során. Az iskola idén pályázott először a lehetőségre, hogy angol nyelvterületen fejleszthetik tudásukat a diákok, korábban Németországban vettek részt hasonló programban a Pálffy-iskolások.

Több mint harmincan jelentkeztek az angol útra, közülük a nyelvtudás alapján, egy teszt kitöltésével és a pedagógusok ajánlásával választották ki azokat, akik részt vehettek az egy hónapos tanulmányúton.

A diákok kedden számoltak be élményeikről társaiknak, tanáraiknak az iskolában. Rédli Fanni elmondta, azért jelentkezett a programba, hogy fejlessze angol nyelvtudását, hogy megismerje az Angliában honos kereskedelmi és marketingmunkát. Elsősorban az eladás feladataiba kapott átfogó betekintést, ugyanis a Vöröskereszt egyik üzletében helyezkedhetett el. Mivel hazánkban ilyen boltok nincsenek, annál érdekesebb volt számára a munka. Elmesélte, kizárólag adományokat értékesítenek, bútort, cipőt, ruhát és különféle csecsebecséket. A vásárlók pedig a rászorulók mellett olyanok, akik „kincseket” keresnek, de olyanok is voltak, akiket ingyen öltöztettek fel. A boltban a menedzsereken kívül önkéntesek dolgoznak, akik nem kapnak fizetést. Az üzletek közötti árucsere során, ami nem kel el, azt egy fontért kínálják, ha így sem veszik meg, akkor Afrikába küldik.

Fanni azt mondja, jól érezte magát, segítőkészek, kedvesek, befogadóak voltak a munkatársai és a befogadó családja is. Elismerte, nehéz volt egy hónapig önállónak lenni, de sokat fejlődött szakmailag, és a személyiségéhez is hozzátett ez az út.

A 18 éves lánynak idén el kell dönteni, merre tovább, a kereskedelem és marketing mellett érdekli a logisztika is és bevallotta, az is megfordult a fejében, visszamegy Portsmouthba, az ottani egyetemre.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

http://gyorplusz.hu/cikk/kereskedelem_marketing_es_logisztika_angol_modra.html

 

 

    A munka világa 2022 július - Malaga.ppsx

Letöltés

    Centro Italia 2022 július Berlin.ppsx

Letöltés

    Cork 2022 július.ppsx

Letöltés

Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum

9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.

Telefon: +3696516716

E-mail: kereskedelmi@palffy.hu

OM azonosító: 203037/017


2024Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum